Monday, 9 November 2015
Resepi Mudah: Siakap Masam Manis
Bahan – Bahan (4-5 orang):
Bahan A (Ikan):
Ikan Siakap (saiz besar)
Garam
Asam jawa (optional)
Tepung jagung
Minyak masak
Bahan B (Kuah):
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sos cili
Sos tomato
1 tin kecil nanas (dadu)
1 tin kecil kacang pis
Garam
Gula
1-2 cawan air
5 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan tambahan (optional):
1 cili benggala/capsicum
Cili merah/hijau hiasan
Cara Memasak Bahan A:
1) Gaulkan ikan siakap dengan garam secukup rasa. (saya suka gaul sedikit dengan asam jawa untuk hilangkan hanyir.)
2) Kemudian gaulkan dengan tepung jagung (untuk elakkan ikan melekat).
3) Panaskan minyak.
4) Goreng sehingga masak & garing (deep fried).
Cara Memasak Bahan B:
1) Blender bawang besar & bawang putih bersama sedikit air.
2) Panaskan minyak masak.
3) Tumiskan bawang besar & putih yang diblender tadi sehingga kekuningan.
4) Masukkan sos cili & sos tomato (jika ingin diberi kepada anak2 kurangkan sos cili. jika suka pedas lebihkan sos cili)
5) Masukkan 1-2 cawan air
6) Masukkan kacang pis (yang telah dicuci)
7) Masukkan nanas dadu
8) Akhir sekali masukkan garam gula secukup rasa
*Masukkan cili benggala yang telah dipotong sebelum tambah garam & gula (optional)
Letakkan ikan siakap di atas pinggan/dulang hidang.
Tuangkan kuah sos
*Hias dengan cili merah/hijau (optional)
Siap untuk dimakan bersama nasi panas.
Selamat Mencuba.
Jangan lupa untuk LIKE & SHARE ya.
Sharing Is Loving.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment