Wednesday, 14 October 2015

Tips Pelajar Cemerlang Skor A: 15 Rahsia Amalan Pemakanan

Amalan pemakanan dan minuman yang berkhasiat amat penting untuk melahirkan anak-anak yang cerdas dan cergas, fokus semasa sesi pembelajaran dan daya ingatan yang kuat. Sebagai ibubapa, kita mesti memastikan keperluan pemakanan harian anak-anak terjamin sejak mereka kecil lagi. 


Bergantung kepada peringkat umur anak-anak kita atau para pelajar, mereka disaran untuk mengamalkan antara beberapa jenis pemakanan dan cara seperti yang disenaraikan di bawah.
1. Kurma - 1-3 biji; selawat 3X. 

2. Kismis - 7-21 biji; selawat 3X; pagi sebelum/semasa sarapan. Sebaiknya kismis hitam.  

3. Air  nabeez / Air Rendaman / Infused water - Rendam kurma/kismis dalam air masak semalaman di dalam bekas yang bertutup. Minum air tersebut keesokkan paginya dan makanlah kurma/kismis yang direndam.

4. Madu - 1 sudu; selawat 3X; pagi sebelum/semasa sarapan

5. Air Bacaan Surah Yasin - Jika si anak belum pandai baca Yasin, ibubapa boleh berusaha sediakan. Selawat 3X sebelum minum. Jika tak sempat hari persekolahan biasa, buatlah masa minggu peperiksaan. Buat sekali sahaja, apabila dah tinggal separuh botol, tambahkan air. 

Berdoa agar anak ditenangkan hatinya, diberi kesihatan, kecerdasan dan kecergasan, dapat menjawab soalan peperiksaan dengan lancar, dan apa-apa doa yang berkaitan semasa membaca Yasin. 

6. Minyak Ikan (Omega Guard) - Memang banyak kajian menyatakan minyak ikan membantu mempertingkatkan kecerdasan. 

Salah satunya menyatakan 40% daripada pelajar yang mengambil Omega3 menunjukkan peningkatan dalam pembelajaran, membaca, mengeja dan tingkah laku. Minyak ikan juga membantu menguatkan imuniti tubuh agar anak sihat dan cergas. 

7. Multivitamin & Multimineral (Vitalea for Children) - 2 biji semasa sarapan; untuk tenaga, tidak mengantuk dan mempertingkat daya fokus di dalam kelas.

8. Susu Kambing - semasa sarapan atau bila-bila

9. Susu Meal Shakes - semasa sarapan atau bila-bila; untuk tenaga, tidak mengantuk dan mempertingkat daya fokus semasa belajar.  Boleh bancuh bersama susu kambing, milo dll.

10. Vitamin C (Sustained Release / Chewable) - 1-3 biji semasa sarapan atau bila-bila; untuk kesihatan imuniti tubuh yang berpanjangan. Anak akan bebas MC dan kedatangan penuh. Maka, tidak akan ketinggalan dalam proses pembelajaran.  

11. Vitamin B (B-Complex) - 1 biji semasa sarapan atau bila-bila; untuk mengekalkan tenaga untuk fokus, kesihatan sistem saraf dan mengurangkan keletihan kepada pelajar. 

12. Gingko biloba 'brain herb'- melancarkan peredaran darah bagi meningkatkan pengangkutan oksigen ke otak dan bahagian tubuh yang lain. Ini dapat memelihara kesihatan saraf dan membantu menguatkan daya fokus dan ingatan

13. Kekacang - Almond, pistachio (kacang pandai) dan walnut dikatakan membantu dalam proses pembelajaran.  

14. Sarapan Sebelum ke Sekolah
Apa yang paling penting pastikan anak-anak bersarapan sebelum ke sekolah. Jika anak-anak lapar menunggu waktu rehat, mereka tidak dapat fokus dalam kelas atau bersukan kerana ketiadaan tenaga. Sarapan dapat meningkatkan metabolisma tubuh.  

15. Pisahkan Makanan dari Daratan & Lautan 
Kita tidak digalakkan mengambil makanan dari daratan dan lautan serentak kerana boleh melemahkan daya ingatan. Jika dihidangkan dengan kedua-duanya, boleh makan tapi jangan selangseli. Habiskan yang salah satu dulu. Misalnya, ingin makan udang galah dan ayam, habiskan ayam dulu barulah makan udang galah, atau sebaliknya.

Diharap perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anak-anak kita atau ibubapa sendiri yang masih belajar. Apapun ingat... mesti baca dan menghafal buku/nota juga!!! FOKUS dalam kelas pun penting.

Berkongsilah dengan rakan-rakan ibubapa atau pelajar-pelajar yang lain. 
Salam Sayang... 


Nak info lebih? Klik
Tips Pelajar Cemerlang Skor A: 10 Rahsia Ruang Belajar Yang Selesa Di Rumah 


Nak order Vitamin Minda Shaklee untuk Anak-anak? Cara Order (klik)   

Atau hubungi: 
Nora Ahmad (ID 912871)
No Tel: 012-7517281 (WhatsApp/SMS)
Email: noraahmad912@gmail.com


COD area: Bandar Tun Razak, Bandar Sri Permaisuri, Petaling Jaya, Kuala Lumpur

No comments:

Post a Comment