Monday 9 November 2015

Resepi Mudah: Siakap Masam Manis



Bahan – Bahan (4-5 orang):

Bahan A (Ikan):
Ikan Siakap (saiz besar)
Garam

Asam jawa (optional)
Tepung jagung

Minyak masak

Bahan B (Kuah):
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih

Sos cili
Sos tomato
1 tin kecil nanas (dadu)
1 tin kecil kacang pis
Garam
Gula

1-2 cawan air
5 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan tambahan (optional): 
1 cili benggala/capsicum 
Cili merah/hijau hiasan

Cara Memasak Bahan A:
1) Gaulkan ikan siakap dengan garam secukup rasa. (saya suka gaul sedikit dengan asam jawa untuk hilangkan hanyir.) 
2) Kemudian gaulkan dengan tepung jagung (untuk elakkan ikan melekat). 
3) Panaskan minyak.
4) Goreng sehingga masak & garing (deep fried). 

Cara Memasak Bahan B:
1) Blender bawang besar & bawang putih bersama sedikit air.
2) Panaskan minyak masak. 
3) Tumiskan bawang besar & putih yang diblender tadi sehingga kekuningan.
4) Masukkan sos cili & sos tomato (jika ingin diberi kepada anak2 kurangkan sos cili. jika suka pedas lebihkan sos cili)
5) Masukkan 1-2 cawan air
6) Masukkan kacang pis (yang telah dicuci)
7) Masukkan nanas dadu
8) Akhir sekali masukkan garam gula secukup rasa
*Masukkan cili benggala yang telah dipotong sebelum tambah garam & gula (optional)

Letakkan ikan siakap di atas pinggan/dulang hidang. 
Tuangkan kuah sos
*Hias dengan cili merah/hijau (optional)

Siap untuk dimakan bersama nasi panas.
Selamat Mencuba.
Jangan lupa untuk LIKE & SHARE ya.
Sharing Is Loving.

No comments:

Post a Comment