Thursday, 18 August 2016

7 Panduan Memilih Protin Soya Terbaik

Terdapat beberapa tips atau panduan memilih protin soya yang terbaik di pasaran. Pastikan protin soya yang menjadi pilihan hati adalah yang halal, selamat dan semulajadi.


Berikut senarai 7 Panduan Memilih Protin Soya Terbaik:


1. Kacang soya mesti tumbuh membesar secara organik

Kacang soya mestilah ditanam dan dibiar tumbuh membesar secara organik dan semulajadi. Penananam secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi soya berkurangan. Kajian juga membuktikan ada hubungkait antara kanser dan nitrat.

Jadi amatlah penting TIADA sebarang penggunaan baja dan racun rumpai/serangga (pesticides, fungicides, dan herbicides) di sepanjang proses penanaman dan pembesaran kacang soya ni.


     2. Kacang soya mesti Non-GMO/Tiada Pengubahsuaian Genetik

Pada umumnya, kacang soya yang diubahsuai genetiknya adalah murah dan mudah untuk dihasilkan. Kebanyakan syarikat akan memilih kacang soya GMO kerana dapat menjimatkan kos.


Berdasarkan kajian, Dr. Louis J. Pribyl (Brazilian government scientist) menekankan yang toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan. Kacang soya GMO memang merbahaya kepada kesihatan!


3. Protin soya tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu

Penghasilan protin seperti hormone, antibodi, hemoglobin darah dan enzim memerlukan 20 amino asid. Badan kita tidak dapat menghasilkan 9 asid amino dan ia dinamalan asid amino perlu. Kita mesti mendapatkannya daripada makanan.

Jika salah satu daripada 9 asid amino perlu tiada, sistem imun/pertahanan tubuh akan menurun 30% dan banyak fungsi tubuh yang penting akan tergendala.


4. Dalam proses pembuatan serbuk soya, soyflakes mesti dibersihkan dengan air, bukan dengan alcohol

Penggunaan alkohol memang haram. Proses mencuci dengan alkohol akan memusnahkan kandungan isoflavone, berkemungkinan sehingga 88%!

Isoflavone amat penting untuk mengurangkan risiko  kanser paru-paru. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan ketumpatan tulang.


5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

Soya mentah mempunyai anti-thyroid dan anti-tyrosine substance.

Kekurangan tyrosine akan mengakibatkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah dan restless leg syndrome.

Pilih jenama yang menggunakan kaedah pengekstrakan yang mampu menyingkirkan anti-thyroid dan anti-tyrosine substance, tetapi pada masa yang sama masih dapat mengekalkan keaslian soya, paras asid amino perlu dan kandungan isoflavones yang tinggi.


6. Proses pembuatan protin soya sebaiknya tanpa pemanasan

Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas. Dalam beberapa kajian, pemanasan protin soya boleh memusnahkan sehingga 50% asid amino perlu.

Jika terdapat individu yang secara konsisten mengambil diet yang kekurangan asid amino perlu, mereka mungkin mengalami gangguan dalam perkembangan otak, pertumbuhan tisu tubuh dan ketidakseimbangan hormon.


7. Serbuk protin soya mesti ditambah dengan unsur kalsium

Kacang soya pada asalnya adalah bersifat neutral. Namun, ketika penghasilan serbuk soya, minyak kacang soya perlu disingkirkan bagi mengelakkan soya berbau.

Artikel menyatakan proses ini akan menyebabkan serbuk soya sedikit berasid. Oleh sebab itu, unsur kalsium (bersifat alkali) yang secukupnya mesti ditambah dalam protin soya tersebut untuk meneutralkan kembali serbuk soya. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah kalsium secukupnya. 


Pilihan hati saya dan ramai wanita Malaysia sudah pastinya ESP Shaklee!

 
TESTIMONI ESP SHAKLEE


Nak order ESP Shaklee ini? Cara Order (klik)

Atau hubungi: 
Nora Ahmad (ID 912871)
No Tel: 012-7517281 (WhatsApp/SMS)
Email: noraahmad912@gmail.com
COD area: Bandar Tun Razak, Bandar Sri Permaisuri, Petaling Jaya, Kuala Lumpur

No comments:

Post a Comment