Tuesday, 30 August 2016

Anak Kecil Tiada Lagi Ekzema, Tiada Lagi Berpantang Makan

Cuaca kini amat panas dan kering. Saya terkena ekzema pada bahagian belakang tapak tangan dan beberapa jari-jemari.
Ekzema merupakan keadaan kulit yang kering dan gatal. 15-20% kanak-kanak mungkin mengalami masalah penyakit kulit ini, biasanya bayi yang berumur antara 2-6 bulan atau di bwah 2 tahun. Kebanyakan kes akan pulih apabila mereka meningkat remaja.

Namun ada juga orang dewasa atau berumur menghadapi masalah ekzema. Mungkin dari kecil, mungkin juga tidak.

Antara kesan ekzema kepada kulit:
  • gatal-gatal
  • ruam merah
  • kering merekah
  • bersisik atau menjadi kasar
  • meleleh cecair dan berdarah

Bahagian yang terkena ekzema selalunya tangan, muka, leher dan siku.


Apa punca yang menyebabkan ekzema?
Kita tidak pasti apakah punca sebenar. Namun kebiasannya ekzema boleh berlaku dalam keluarga tertentu (mungkin ada kaitan dengan keturunan).

Ekzema boleh juga disebabkan masalah alahan dengan makanan tertentu seperti susu lembu, makan laut (seafood), susu soya, kekacang dan banyak lagi.

Sesetengah ekzema akibat iritasi kulit terhadap bahan-bahan kimia dalam bahan pencuci pakaian, sabun mandian, syampu dan sebagainya.

Mungkin juga reaksi sentuhan kulit terhadap bahan lain seperti nikel dalam barang kemas. Ibu saya mengalami ekzema disebabkan ini.


Kena pantang seafood?
Apabila bayi menyusu badan disahkan ekzema akibat alergi terhadap makanan, biasanya si ibu terpaksa berpantang dari makan seafood. Berkemungkinan juga bayi tersebut akan mengalami ekzema untuk jangka masa yang lama. Amat sukar dari segi psikology anak tersebut, apatah lagi terpaksa berpantang sepanjang zaman kanak-kanaknya.


Jadi apa yang ibu perlu lakukan?


Omega Guard Shaklee membantu!

Salah seorang ibu ini mengambil keputusan untuk beri anaknya supplemen semulajadi Omega Guard Shaklee. Malah si ibu juga makan minyak ikan ini setiap hari. Ternyata usahanya tidak sia-sia. Omega Guard Shaklee memang sangat membantu memulihkan anaknya yang ekzema. Kini si anak tidak perlu lagi berpantang makan seafood. Gembira hati si ibu dan si anak. 


Omega Guard Shaklee mengandungi minyak ikan yang tinggi DHA dan EPA. Kajian menunjukkan EPA dan DHA mampu mengurang keradangan, membantu merendahkan lemak, merawat menyakit asma/lelah dan alahan kulit dengan berkesan. Ia juga dipercayai mampu menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata.

Bacaan Lanjut: Ketahui 5 Cara Makan Omega Guard Untuk Kanak-kanak


Herbal Blend Cream | Krim Serbaguna
Krim ini membantu untuk mengurangkan dan menghilangkan kesan ekzema dari luaran. Ia nyaman, bermentol dan tidak melekit. Diperbuat dari ekstrak herba semulajadi - sage, horse chestnut, yarrow dan rosemary.
Herbal Blend Cream juga dapat melegakan dan melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah di bahagian lutut, siku serta tumit kaki.


Nak order Omega Guard & Herbal Blend Cream ini? Cara Order (klik)

Atau hubungi: 
Nora Ahmad (ID 912871)
No Tel: 012-7517281 (WhatsApp/SMS)
Email: noraahmad912@gmail.com
COD area: Bandar Tun Razak, Bandar Sri Permaisuri, Petaling Jaya, Kuala Lumpur


No comments:

Post a Comment